Kategorier
Blogg Konkurranse Langrenn Uncategorized

Birkebeinertips: Skivalg/slip

Nå som man nærmer seg (for mange) det viktigste rennet i året kan det være lurt å tenke igjennom skiparken man har og om noe må gjøres. 

Birken er og blir det viktigste rennet man trener mot i løpet av vinteren. Men alt kan bli ødelagt hvis man ikke treffer på skiene. Det viktigste er jo å treffe på festesmøringen, for det er svært få som staker seg over fjellet av mosjonister. Festesmøringen er det for tidlig å tenke på nå, så det kommer vi tilbake til.

Hva er det så du bør tenke på nå? Jo, skivalg og slip. Dette er de 2 viktigste parameterne for å få skiene til å gli. Selv om mange tror at det viktigste er Cerapulver under skiene, og at selv den dårligste ski blir god bare man får litt magisk «trylle-pulver» på. Dessverre er det ikke helt slik det fungerer, og det viktigste for god glid er:

  1. Skiene i seg selv
  2. Slip
  3. Manuell struktur
  4. Glidprodukter

Når alt dette stemmer så har du skiene alle rundt deg ønsker at de hadde. Og når du har bommet på alt, da er det irriterende å se alle skli i fra deg. Du kjenner sikkert følelsen 😉

Skiene:

Skiene har blitt dyre, men fordelen med ski er at når du først har gode ski så er de gode neste år også. Man ser jo utøvere i World cup med 10-15 år gamle ski. Så det gjelder å opparbeide seg en god skipark over noen år og ta godt vare på den. Her snakker vi først og fremt om de som ønsker å gå fortest mulig. For de som bare har som mål å gjennomføre blir jo saken litt annerledes.

Hva bør så den ivrige Birkenmosjonisten/merkejegeren ha av ski:

  1. Allround tørrsnø: Dette er det viktigste paret igjennom en vinter. Det skal funke på godt norsk vinterføre både på nysnø og gammel snø.
  2. Allround klister: Dette er et par veldig mange ikke har, men man ofte trenger slik som vintrene har blitt. Er det klisterføre så vil du ha en stor fordel om man har klisterski. De har høyere kammerhøyde og med en annen spenn-kurve.
  3. Nullføreski: Da tenker jeg ikke på en smørefri ski, men en ski som glir godt rundt nullføre med festevoks. Ofte er det slik det er på Birken. Litt varmt på start, litt fokksnø og ellers rundt null.
  4. Zero ski: Når det er rubbeføre så er alle uten rubbe-ski sjanseløse. Men på Birken er det ikke så ofte det er rubbeforhold over hele fjellet. Det er likevel mange andre renn i løpet av året de funker bra.

Utover dette er det jo mange ski man kan ha, ski for: rødklister, kaldski for knirkesnø, klister med dekning, kald klister osv. Men har man 4 gode par som nevnt over så er man langt på vei. Igjen, dette er for de ivrige og ikke nødvendigvis de som bare skal gjennomføre.

Slip:

Slipen på skiene er veldig viktig for å ha god glid. Vi har i mange år brukt mye tid og ressurser på å finne best mulig sliper. Våre sliper har vunnet de aller fleste store rennene, i sesongen 2012/2013 vant Aukland-brødrene det som var å vinne på våre sliper. De 4 siste store rennene har også blitt vunnet på våre sliper:

Marcialonga: Tord Asle Gjerdalen på MK-Blå

Konig Ludwig Lauf: Petter Eliassen på MK-Hvit

Holmenkollmasjen: Øystein Pettersen på MK-Blå

Vasaloppet: Petter Eliassen på MK-Rød

Skjermbilde 2015-03-11 kl. 15.18.49

Om du vinner Vasaloppet eller går på 7 timer så får du akkurat den samme slipen under skiene.

Nå før Birken bør du ta en vurdering på hva du gjør. Har du flere par med ski er det lurt å ha litt forskjellig sliper på skiene og mest sannsynlig er det MK-hvit eller MK-blå som blir slipen i Birken. Har du flere ski kan det være lurt å ta de med til butikken slik at vi kan se på de, og finne ut hvilket par som egner seg best til hvilket føre. Det samme gjelder når du kjøper nye ski. Ta med de gode skiene du har fra før, slik at du får ski som egner seg for andre fører. Slik det ligger an nå så står det nok mellom MK-Blå eller MK-Hvit i Birkebeinerrennet. Ofte blir det et lite valg hvor man vil ha best ski. Ganske ofte er det våtere mot slutten av rennet og da vil MK-Hvit være best. Over Raufjell og områdene der derimot er det ofte en finere struktur som MK-Blå som er best. Mange velger nok MK-Blå med manuell struktur i tillegg.

Mer om slip kan du også lese her: milslukern.no. Eller ta turen innom og hør med oss hva vi mener.

Skjermbilde 2015-03-11 kl. 15.01.41

PS. Slipene går mer jevnt over i hverandre enn det som står her. Blå går ofte bra mye kaldere og varmere.

 SISTE INNLEVERING FOR SLIP OG PREPP FØR BIRKEN ER MANDAG 16/3.

Glid:

Når det kommer til glidprodukter er det umulig å si nå hva som vil være best, men dette blir testet av oss og våre leverandører til uken. Har du aldri lagt pulver før ville jeg ha levert inn skiene til prepp. Å legge pulver er et eget lite håndverk, og jeg ville aldri ha startet med det selv rett før et viktig renn. Leverer du skiene inn får du også det vi mener er best for renndagen.

3 svar til “Birkebeinertips: Skivalg/slip”

Gitt beskrivelsen over med tørrsnø på fjellet og muligens mer grovkornet/vått ned mot mål – vil HVC varm eller kald kunne være en fornuftig topping å legge utenpå en HF eller Marathon glider (for å bruke Swix-alternativene som et eksempel)?

Topping som HVC går under samme som glid produkter. På noen fører fungerer det veldig bra. Galium feks på våte forhold er veldig bra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.