Kategorier
Ambassadør Blogg Konkurranse Sykkel Team Milslukern Tips Uncategorized

Hvilke mentale verktøy pakker du i birkensekken?

Birkebeinerrittet. Elsket og hatet. I skrivende stund er det 14 dager, 13 timer, og 48 minutter til startskuddet går på det 86 km lange rittet fra Rena til Lillehammer; og dagene, timene, og minuttene går plutselig veldig fort. Før du vet ordet av det så er dagen her, og da er det en fordel å stå på startstreken og føle seg klar. Kjenne at man har gjort det man kunne gitt de forutsetninger og den tiden man har hatt til rådighet. Være trygg på at man har benyttet de siste dagene optimalt og at man også har med seg noen mentale verktøy i sekken som man kan dra opp når det blir tungt og langt. For langt er det. Og tungt blir det. Uansett om du bruker 3 timer eller 6 timer over fjellet så vil du kjempe. Du vil kanskje måtte gå litt ned i kjelleren og hente frem noen superkrefter du ikke visste at du hadde. Kanskje har du lyst til å gi deg underveis. Du vil titte bort på kakaodrikkende tilskuere med masse energi langs veien og lure på hva meningen med dette du driver med egentlig er. De mørke tankene. De vil nesten uansett komme på et eller annet tidspunkt, enten du sykler for å komme på pallen, klare merket, eller for å gjennomføre. Og det er helt ok. Det handler om hva du velger å gjøre når disse tankene kommer. Og den jobben må du starte med allerede nå. Når du først står på startstreken er det for sent. Da er sekken allerede pakket, og du kan bare bruke det som ligger oppi den. Så bruk dagene som kommer og sørg for at det ligger noen nyttige «verktøy» i den sekken!

Å forberede seg til et ritt handler om mange ting. Det handler om spise og drikke riktig og nok. Det handler om å trene optimalt. Det handler om å opparbeide seg nok overskudd og energi, og at det er en balanse mellom dette og tenningen/trøkket du må ha i kropp og muskulatur. Det handler om mange ting som jeg ikke kommer til å nevne noe mer i dette innlegget. Det jeg derimot vil nevne er en ting som mange ikke tenker så mye på; hva kan jeg gjøre for å klare å holde fokus når ting begynner å bli tung? Hva kan jeg gjøre når de negative tankene kommer og jeg er nær ved å gi opp? For det er noen ting du kan starte å jobbe med allerede nå, og som du kan ha med deg over fjellet. Det er ikke tips som vil snu en for dårlig trent kropp til en super trent kropp, men det er tips som kan gjøre at du klarer å få ut mer av det potensialet som bor i deg. At du klarer å holde trøkket gjennom alle de 9 lange milene, og som gjør at du i etterkant kan si at «Jeg gjorde alt det jeg kunne. Og det er jeg fornøyd med!». Vi kan ikke gjøre noe med hvordan de andre gjør det. Men vi kan velge å være den beste utgaven av oss selv. Og vi får en sjanse. Og det er nå 14 dager, 13 timer, og 34 minutter til.

Så for å være helt konkret, her følger fire punkter du kan tenke over i dagene som kommer:

Arbeidsoppgaver

Tenk igjennom arbeidsoppgaver du skal ha gjennom rittet. Dette er oppgaver du skal ta frem når de negative tankene kommer. Så når du begynner å tenke at «nå er jeg sliten», «det er så langt igjen», «nå gir jeg snart opp» så skal du vende oppmerksomheten over på en forhåndsdefinert arbeidsoppgave i stedet. Det kan for eksempel være å vende fokuset over på rytmen i tråkket ditt eller tråkkfrekvensen din. Det kan være at du vender fokuset over på at du skal klare å ligge tett på hjul med den du sykler sammen med. Eller at du fokuserer på for eksempel 10 min av gangen og gir deg små målsettinger og klapp på skulderen hver gang du passerer en ny bolk. Hva arbeidsoppgavene dine blir er opp til deg, men det kan være lurt å ha skrevet det ned i forkant. Og repeter de mange ganger. Det forplikter, samt at sjansen for at du husker de når pulsen er høy og tankene mørke blir større.

Visualiser

Enten du er førstereis eller du har vært igjennom rittet mange ganger så vil du ha stor nytte av å jobbe med visualisering i forkant. Helt basic er å laste ned en løypeprofil og bli kjent med hvordan traseen er. Når kommer de lange bakkene? Når flater det ut litt? Hvor er drikkestasjonene? Jeg vil videre anbefale deg å dele opp løypa i flere deler, for eksempel 3 eller 4 deler. Bestem deg for hvilket fokus du vil ha for de ulike delene, og se for deg ulike scenarioer. For eksempel hvordan skal du reagere dersom du blir alene over fjellet og det er motvind og tungt. Skal du roe ned og vente inn en gruppe bak deg? Skal du krumme nakken og sykle det du er god for alene? Dersom du har tenkt igjennom slike ting kan det hjelpe deg i å bli tryggere i forkant av rittet – og ikke minst underveis. En annen ting du kan jobbe med i forkant er å se deg selv ha det gøy underveis. Lukk øynene og se for deg selv sykle med et smil om munnen. Se for deg at du kommer til mål og at det har vært en god opplevelse. Løft gjerne armene over hodet når du ser for deg dette, og smil. Gi deg selv all den positive energien du kan, og ikke la usikkerheten og negativiteten ta for mye plass i dagene før rittet. Tør å glede deg – selv om det både er lov og sunt å være litt nervøs og spent.

Det enkle er ofte det beste

Ikke still til start på Rena med uprøvd utstyr, verken til deg eller sykkelen. Dersom ting har fungert tidligere er det ingen grunn til å endre det nå; bruk det utstyret du har og som du vet fungerer (selv om det er en jungel med tips og gode ideer der ute). Fungerer det godt på trening eller i andre konkurranser så vil det fungere fint på Birkebeinerrittet også! Dersom du likevel skal bytte ut noe eller ha noen nytt, gjør det nå og prøv det ut i dagene fremover.

Målsetning

Tenk ut noen målsetninger for rittet, og jeg anbefaler at du ikke bare har tidsmål eller mål som er relatert til andre sin prestasjon (komme før kollegaen etc.). Dersom du har andre målsetninger, for eksempel delmål og arbeidsoppgaver du har gitt deg selv underveis i rittet, så vil det gi deg muligheten til å kjenne mestring ved å nå mål selv om tidsmålet kanskje ble for ambisiøst, eller at kollegaen din hadde sin livs dag og syklet fra deg på slutten. Og når du når målsetningene dine er det viktig at du tillater deg selv å være fornøyd og glede deg over det. Dersom du har gjennomført den planen du hadde bestemt deg for på forhånd, og føler at du har gitt det du kan når du kommer i mål, så bør du være fornøyd med deg selv. Uavhengig av tiden du har brukt.

Håper du nå vet hva du kan bruke dagene på frem mot, for mange, årets store begivenhet. Og husk at panikk-trening de siste dagene før rittet ikke vil føre noe godt med seg. Ha heller fokus på å opparbeide deg overskudd og energi – og ikke minst bruk tiden på å utstyre sekken med noen nyttige mentale verktøy du helt garantert får glede av underveis!

Ditt beste er godt nok. Husk det – og masse lykke til!

 

PS. Husk at dette er like relevant i andre sykkelritt og utholdenhetskonkurranser også

 

Sykkelhilsen fra Silje

På instagram kan du finne meg på siljestensrud

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.