Skal du ha nye Skinski denne sesongen? Da bør du lese dette blogginnlegget! Ski-ansvarlig i Milsluker’n, Aslak Berglund, har testet de nye racing-modellene. Hvilken ski er den beste skinskien for årets sesong?
Skinski har etablert seg godt i markedet, og det med god grunn. Jeg elsket skinski fra første stund, men da var det jo en del kompromisser jeg gjorde. De var forholdsvis tunge og gled en del dårligere enn vanlige ski. Likevel var det så utrolig deilig å slippe smøring, hvis jeg bare skulle ta en kort tur rett etter jobb. Bare å spenne på seg skiene og gå. Langrenn ble plutselig litt som å løpe, enkelt og greit. Så ble det til at jeg bare smurte i helgene (fordi det er jo litt moro det og).
Skeptikerne har hatt mange argumenter for at skinski bør unngås, men argumentene blir færre og færre ettersom skiene blir bedre og bedre. Var du like ivrig som meg og kjøpte de første skinskiene som kom, så bør du vurdere å degradere de til grus-ski, og heller kjøpe noen mer moderne skinski. Det har nemlig skjedd litt siden sist.
Testen under er utført av Milsluker’n sin skiplukker Aslak Berglund. Aslak er mer glad i å teste ski enn å skrive, så dette blogginnlegget er et samarbeid med en fin blanding av hva han og jeg mener om skinski for 2017/2018 sesongen.
Fischer Twin Skin Carbon TESTVINNER 17/18
De nye Twin Skin har virkelig gjort fremskritt! Disse skiene gled best, og var de som minnet mest om en vanlig godt smurt racingski. Twin Skin Carbon skiene er laget på 902 konstruksjonen, noe som gir mening på en skinski. I motsetning til tidligere utgaver av Twin Skin, så har Twin Skin Carbon en fell som er progressivt frest inn. Det vil si at hver ende av fellen ligger i samme høyde som sålen, og i midten av fellen er den høyere. Se for deg en bue under skien! Dette skal sørge for god glid og godt feste, noe testen kan bekrefte at virker. Noe annet som skiller Fischer fra de andre merkene, er at de har to smale feller, i stedet for én bred. Dette bidrar også til at skien «lugger» mindre når man går i løsere snø utenfor sporet.
Oppgitt vekt i 197 cm er 1080 gram. I forhold så er Speedmax (vanlig racingski) 1030 gram. Så dette er lette og god ski som absolutt bør vurderes skal du kjøpe nye skinski.
Skiene finner du på Milslukern sin nettbutikk: Fischer TwinSkin Carbon
Les også vår ambassadør Erling sin blogg om: Twin Skin Carbon
Salomon S-lab Skin DELT 2.PLASS
På delt 2.plass i testen finner vi den nye Salomon S-Lab Skin. Salomon er et merke som har veldig mye bra produkter, men som kanskje iblant blir litt glemt. Det beste skiparet jeg selv har, er et Salomon-par. Salomon var også det merket som fikk skin-markedet her hjemme til å «ta av». Selv lagde jeg denne lille testen da de kom med skinski: Salomon Equipe Skin
Mye har skjedd på de 2 årene, og den nye Salomon-skien er laget av den nye toppracing-skien. Så her får du en fullblods racingski med fell. Skiene er veldig bra på de fleste områder og glir godt. De gir godt feste og god glid. De glir hårfint dårligere enn Fischer skien, men har et litt sikrere feste. Alt i alt et veldig godt alternativ. Skien kan du kjøpe her: Milslukern.no
Madshus Redline IntelliGrip Move DELT 2.PLASS
Denne skien har ikke kommet på markedet i skrivende stund, men Aslak har fått teste disse. Dette er den skien som kommer med størst nyvinning. Da i hovedsak med tanke på bindingene. Selve skien er en fullblods Redline-ski hvor det er felt inn feller. Redline er stort sett enkle å få feste på, og skin-versjonen er ikke noe annerledes. I forhold til Fischer-skien gled den litt dårligere i test, men Madshus har et ess i ermet med den nye Rottefella-bindingen.
Rottefella Move er en binding hvor du kan flytte bindingen fremover eller bakover uten å ta av skiene. Med trening klarer du også dette i fart. Med NIS 2.0 platen kan du montere på både «gamle» Rottefella bindinger, Move og Move Electric som kommer neste år. Ved å flytte bindingen vil man særlig på skinski merke store forskjeller. Tar man bindingen fremover får man bedre feste, bakover får du bedre glid og de blir bedre å stake med. Nettopp dette gjør denne skien veldig spennende. På en glidtest kan det kanskje gli dårligere, men bruker man Move-systemet så vil den kanskje gli bedre. Særlig når Move Electric kommer, og man kan flytte bindingen fra staven, vil det være veldig spennende. F eks på et renn som Birken på vanskelig føre, kan man da sende bindingen helt i front for trygt feste til Skramstad. På toppen sender man bindingen bakover og man vil da gli bedre. Mer om Rottefella Move finner du her: Rottefella
Så Madshus skien er en veldig god ski, men i kombinasjon med Move blir den enda mer spennende. Hadde man tatt testen over en tur på f eks 4 mil skal man ikke se bort ifra at Madshus hadde vært vinneren. Du kan forhåndsbestille skiene her: Milslukern.no
Rossignol R-Skin Race 4.PLASS
Rossignol R-Skin var kongen på haugen av skinski sist vinter. Den vant de fleste tester med god grunn. Det var kanskje den første skinskien som føltes som en racingski. Selv om de har kommet med en forbedret utgave før årets sesong (RACE) så viser Aslak sin test at de andre har gått forbi når vi snakker racing. For all del, så er det fortsatt en veldig god ski, men det er skien som glir dårligst i våres test. De andre i testen føles også litt mer racing å gå på enn Rossignol sin ski. Rossignol-skien har derimot jevnt over det tryggeste feste. Under testen var det spikerfeste overalt. Så Rossignol-skien kan være et ypperlig valg for de som skal ha en veldig god treningsski med bra feste.
Skien kan du kjøpe her: Milslukern.no
Konklusjon:
Alle skiene i testen var svært gode, og det har skjedd masse på kort tid med skinski. Da de kom var de tunge og man fikk sånn subbelyd når man gikk. Dette er historie, og man kan faktisk få riktig så gode ski også i skinversjon. MEN det samme gjelder her som med alle andre ski. Plukkes de ikke riktig til ditt bruk, så hjelper det ingenting hvor bra de er i en test. Mange er nok en del sløvere når det gjelder skinski. Mange tenker at de bare skal trenes på, så det er ikke så farlig, men en skinski med feil spenn er totalt krise å gå på. Her kan man ikke bare legge på litt ekstra smøring. Hårene må i snøen for å få feste og de må subbe minst mulig for å gli godt. Så kjøp skinski av folk som kan plukke ski, og vet hvordan skinski skal plukkes. Uansett hvilke av skiene man hadde valgt over ville man blitt fornøyd, når de er plukket riktig.
Husk også: Skinski er ikke vedlikeholdsfrie slik som mange tror. Det er selve smøringen man slipper, ellers er skien lik og det samme vedlikeholdet gjelder. Man bør glide med jevne mellomrom, og ikke minst rengjøre fellen. Mange bruker skinski på vanskelige fører når mange andre bruker klister. Fellene suger til seg forurensning som gjør at de funker dårligere over tid. Selv dynker jeg fellen med jevne mellomrom med Swix Skin Cleaner.
Jeg sprayer jevnt på med Skin Cleaner, så bruker jeg en sikling med hårene og til slutt tørker av med fiberlene. Du blir overrasket over hvor mye dritt som ligger i fellen etter noen turer. Det finnes nå også mange produkter man sprayer på fellen for at den ikke skal ise.
Selve glidingen av skiene gjør du akkurat som du pleier på vanlige ski. Selv liker jeg å teipe over fellen når jeg glider skiene.
Skal man ha et skinpar man tenker å ha som backup til renn med vanskelige forhold, ville jeg absolutt ha slipt skiene. Milslukern sliper skinski med de samme gode slipene som vanlige ski.
Har du «gamle» skinski eller ikke kommet inn i skinverden enda, kan jeg absolutt anbefale dette. Skinski er ikke bedre enn godt smurte ski og på en del fører er det også vesentlig dårligere. Likevel så er det sjelden helt håpløst og i en hektisk hverdag kan det gjøre skigåingen så veldig mye enklere. Så gi skin en sjanse, vi er helt sikre på at du ikke vil angre.