Jeg trodde virkelig ikke at jeg trengte enda et par terrengløpesko da sko-garderoben allerede er ganske full. Men Salomon Speedcross Pro er absolutt verdt å teste ut og har seilt opp som en ny favoritt i terrenget!
Som aktiv terrengsyklist på Team Milsluker´n er høstsesongen for meg tiden for avkobling med lange løpeturer og fokus på gode naturopplevelser. Da liker jeg meg aller best på sti, langt bort fra folk og grusveier. På sti går tiden fort, og løpeturene kan for bli på 2-6 timer (gjerne med stopp for skolebolle og kaffe). For meg var det en a-ha opplevelse første gang jeg løp på sti med skikkelige terrengsko, som gir bedre grep i terrenget enn sko som er beregnet for asfalt og/eller grus. Jeg har likt meg spesielt godt på Innov8 x-talon 212 og La Sportiva Helios. Men dette er sko som krever at man har løpt en del og er komfortabel med forfotsløping, og de gir lite demping til lange turer. Jeg syns det alltid blir et kompromiss når det gjelder terrengsko – mellom de lette men ustabile terrengskoene som helst ikke vil løpe på grus, og de tyngre, stabile skoene som klarer seg på grus men som lett gjør at man mister følelsen med underlaget.
Salomon Speedcross Pro overrasket meg med både god stabilitet og et veldig bra grep i terrenget. Jeg vil tro at skoen passer både for deg som skal kjøpe din første terrengløpesko, og til deg som løper mye og ønsker en sko som gir bedre støtte til lengre turer.
Passform: På min fot satt skoene veldig tight og godt på hælen og mellomfoten, og med god plass i forfoten. Dette ser jeg på som en fordel når turene blir lange eller beina er slitne etter annen trening. Jeg vil tro dette er en passform som passer til veldig mange, da de gir god støtte uten at de blir for mye bygget opp.
Tekniske finesser: Skoene er litt tyngre enn de andre skoene jeg har, 264g i str 38 (vs 192g for Innov8 skoene jeg har). Men de føles fortsatt lette på foten og gir en god løpsfølelse. Materialet er robust og gir god skjerming mot steiner og røtter. En liten lomme til lissene øverst på foten gjør at man slipper å tenke på knuter som går opp i gjørmete terreng, dette likte jeg godt!
Demping: Sålen er noe stivere enn jeg er vant til. Dette gir god stabilitet, men jeg opplevde fortsatt en veldig god kontakt med underlaget. Det er en mye mer dempet sko enn de andre terrengskoene jeg har, noe som er en stor fordel hvis man treffer på noen km med grus midt i turen. Salomon Speedcross Pro seg fint også på grus og asfalt, en stor fordel på lengre turer med blandet underlag.
Grep: Jeg var veldig overrasket over hvor bra grep skoen har i terrenget, den satt bra både på våte steiner og røtter. (Skal man ha bedre grep enn dette tipper jeg man må gå på VJ Irock 2 som Ole Christian har testet her – men da på bekostning av allsidigheten og stabiliteten.) Jeg testet skoene først på vått og gjørmete høstføre, og siden på barfrost/snø. Gode knaster på alle sider av skoen gir et godt grep.
Bruksområde: Jeg vil si dette en en veldig god all-round sko med et stort bruksområde, primært til terrengbruk men klarer seg bra også på asfalt/grus. Jeg kommer til å bruke disse skoene til lange turer og turer med blandet underlag. Sammenliknet med mer aggressive terrengsko blir jeg mindre sliten i muskulaturen i beina med disse skoene på langtur. Jeg har ikke brukt Speedcross Pro til fjellturer enda, men med en ganske stiv såle tipper jeg de er gode i steinete fjellterreng.
Konklusjon: En veldig god allround-sko med bra grep i terrenget. Egentlig ingen negative ting å si om disse skoene, annet enn at de er litt tyngre enn de mest aggressive terrengskoene mine. Et godt tilskudd til sko-garderoben enten som en langtur-sko eller avlastings-sko for den erfarne løperen, eller som en intro-sko for deg som ikke har løpt så mye i terrenget før.
Du finner den på Milslukern.no her: