Til tross for sporadisk snøfall kan vi nå si: Ta frem sykkelen, våren er her! Flere stier er nå mulig å sykle på, så på med baggyshortsen og ut i skogen! Det på tide med del 2 av fulldemperens verden!
Del 1 som er mer generelt om forskjellige typer finner du HER DEL 1.
Nå skal vi se mer på forskjellene på de syklene vi selger, Scott og Specialized. Det er flere forskjeller på disse innen samme segment. Så det er viktigere å vite hva du er ute etter i egenskaper enn hva det står på rammen.
Maraton/rundbane racing:
Dette er det de fleste vanlige mosjonister frem til nå kaller fulldemper. Dette er lette sykler med typisk 90-120mm vandring og forholdsvis bratt styrevinkel. Her er det fokus på at man skal komme seg fortest mulig rundt en løype med både opp- og nedoverbakker. Dette er sykler som man lett kan bytte ut hardtailen sin med, selv i grusritt uten at man taper nevneverdig på det.
Vi har i utgangspunktet 4 typer slike sykler. Vi har jo flere når man regner med forskjellig utstyr, men i bunn og grunn 4 stk: Specialized EPIC WC, EPIC, Scott Spark 700 og 900. Alle disse er til samme bruk, men likevel ganske forskjellige.
Specialized Epic/Epic WC
De største forskjellene mellom vanlig Epic og WC når vi ser bort i fra utstyrsgrupper er:
- Epic kommer med 100mm vandring foran og bak mot 95mm på WC utgavene.
- WC kommer med ca 1 cm kortere kjedestag. Dette gjør at det føltes kvikkere.
- WC kommer med 0,5 grad brattere styrevinkel. Dette gjør at sykkelen blir kvikkere men mer nervøs.
- For å få til så korte kjedestag på WC så må den kjøres med 1 drev foran. Det er altså ikke mulig å kjøre med gir foran.
Specialized bruker Brain systemet for å få en effektiv sykkel. Kort forklart er det et system som «låser» demperne for deg. Du kan riktignok stille inn hvor mye som skal til for at «lockouten» løser ut.
Er man god teknisk eller skal ha en sykkel som føltes så kvikk som mulig er Epic World Cup et bra valg. Men vanlig Epic vil for de fleste føles tryggere å sykle på. Og til f eks Ultrabirken vil dette være et bedre valg av de 2 syklene for de fleste.
Scott Spark 700/900
Her er forskjellen ganske så tydelig 27,5 tommer hjul mot 29 tommer hjul. Noe annet som skiller på disse syklene er mengden vandring. 700 har 120 mm foran og bak, mens 900 har 100 mm foran og bak. Selv om ikke Scott har 2 utgaver med forskjellig styrevinkel/vandring så kan man snu innfestingen i opphenget bak. Dette gjør at sykkelen blir høyere noe som gjør at man får høyere klaring til kranken og brattere styrevinkel.
Mens Specialized har patent på Brain-systemet så har Scott Twin Lock og Nude. Twin Lock er enkelt og greit 1 bryter på styret som styrer begge demperne. Ulempen med dette er at det blir mange waiere, fordelen er at det er super enkelt å bruke. Her har man 3 trinn: låst, traction og full åpen. Så fort man skal opp og stå eller kommer ut på en fin vei låser man sykkelen og den blir stiv.
Om man skal ha 700 eller 900 kommer litt an på egne preferanser. 700 føltes litt mer leken pga mindre hjul og mer vandring, mens 900 er en veldig stabil og sikker sykkel.
Specialized eller Scott?
Det kommer veldig an på hva du liker og om du vil styre demperne selv eller at sykkelen gjør dette. Ut i fra bruk kan man rangere de med at EPIC WC er den kvikkeste men også den mest nervøse, EPIC og Spark 900 ganske like. Spark 700 er den som er nærmest sti-segmentet med tanke på geometri og vandring. Begge merkene er blant markedslederne på fulldempere så feil velger man ikke uansett. Vi hjelper deg med å finne ut hva som passer deg best.
En del av syklene ligger ute på nettsidene våre: Milslukern.no Ønsker du å handle på nett, men trenger litt veiledning ta kontakt med oss på tlf eller mail.
Ett svar til “Fulldemperens verden del 2: Rittfulldempere”
Hei,
Vi er to i Trondheim voksne personer som er interessert i lette stisykler til sykling i marka og fjellturer. De skal ikke brukes til ekstremsykling. Jeg vil gjerne komme i kontakt med en selger for å få litt veiledning.
Har blant annet sett på Scott Genius 720 som et aktuelt valg.
Jeg har rittfulldemper.
Fint hvis dere kan ringe meg på 93 43 50 96
mvh
Annebeth Askevold